Vegan Aardbeientiramisu – de Allerbeste

Yes, het is weer lente! Oftewel, het is aardbeientijd! Hoe blij ben ik altijd als de eerste Nederlandse zomerkoninkjes weer bij de groenteboer in de schappen liggen. En als er dan aardbeien zijn, dan wil ik alles met aardbei. Ontbijt, toetjes, broodbeleg… Zo ook dit recept.

Ik maakte deze overheerlijke tiramisu laatst voor Hanne, en we waren het erover eens dat dit één van mijn lekkerste baksels was tot nu toe. Ja dat hoor je goed, Hanne gaf het een dikke 10! Ook mijn buren en mijn vriend waren er erg over te spreken, dus iedereen vroeg me wanneer het recept op de blog zou komen. Nou bij deze dan, lieve lezers: de geweldige, zoete, romige, fruitige, onovertreffelijke aardbeientiramisu!

Nog even een eervolle vermelding: Dankjewel Vegan Challenge, voor alle inspiratie voor dit recept!

Aardbeientiramisu

= voor de kookliefhebbers

Mensen, kijk eens naar die Goddelijke room…

Ingrediënten

Voor de vanillecake

 • 300 gram volkoren tarwemeel
 • 150 gram suiker
 • 250 milliliter vanille sojamelk
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 eetlepel appelciderazijn
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout

Voor de room

 • 500 gram soja yoghurt
 • 150 gram cashewnoten, een nachtje geweekt in water
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • 3 eetlepels bloem
 • 125 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels kokosolie

Voor de aardbeien-chiajam

 • 400-500 gram aardbeien (mag ook uit de diepvries)
 • Een kneepje citroensap
 • 3 eetlepels chiazaadjes

Voor de toppings

 • Verse aardbeien
 • Pistachenoten

Bereiding

Begin met het maken van de vanillecake. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in met plantaardige olie of margarine. Doe de bloem, de suiker en het zout bij elkaar in een beslagkom. Klop dan de vanillemelk en de zonnebloemolie door het mengsel totdat er geen klontjes meer zijn. Meng het bakpoeder en de azijn in een apart schaaltje. Pas op, dit gaat schuimen! Vouw dit schuim voorzichtig door het beslag om het luchtiger te maken. Doe dan het beslag in de ovenschaal en bak de cake 40 minuten in de oven. Om te testen of hij gaar is, kan je er met een mesje, satéprikker of breinaald in prikken. Als deze er schoon uitkomt, is je cake gaar. Laat hem even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Voor de jam snijd je de kroontjes van de aardbeien af en snijd je het vruchtvlees in grove stukken. Doe deze in een steelpannetje met een beetje water en laat sudderen totdat de aardbeien uit elkaar vallen. Neem dan van het vuur af en voeg wat citroensap en de chiazaadjes toe. Laat even staan en roer tien minuten later nog eens door om de chiazaadjes evenredig te verdelen over de jam.

Doe voor de room alle ingrediënten in een blender en mix ze door elkaar totdat er een stevige room ontstaat. Proef even of hij lekker smaakt en zet koud.

Als de cake is afgekoeld, haal je hem voorzichtig uit de vorm en snijd je hem in tweeën. Het beste is om de bovenste, harde laag eraf te snijden (en stiekem op te eten). Doe de onderste cakelaag terug in de ovenschaal en besmeer rijkelijk met de helft van de room en vervolgens met alle jam. Leg daarop de tweede cakelaag en smeer daar de rest van de room overheen. Decoreer met plakjes aardbei en grofgehakte pistachenoten. Geniet ervan! Alsof een engeltje over je tong …!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s