De Geneeskracht van Kamille

Kamille is, zelfs onder leken, bekend als een rustgevend kruid. Een kopje kamillethee kan je helpen ontspannen voor het slapengaan. Maar de kracht van kamille gaat nog veel verder dan alleen dat.

Wat is er zo bijzonder aan kamille?

Kamille heeft verschillende werkingen:

  • Kalmerend: De kalmerende werking van kamille is alom bekend. Als je moeilijk in slaap komt, kan een kop (sterke) kamillethee je helpen ontspannen en kan deze je spanning verminderen en daardoor de vermoeidheid losmaken. Deze kalmerende werking werkt voor mentale gespannenheid in het algemeen: bij stress, oververmoeidheid, nachtmerries, angsten en slaapproblemen kan ik het aanraden. Hier vallen spanningshoofdpijnen ook ander. Bij al deze remedies combineert het geweldig met gember, aangezien de ontkrampende werking van gember de kalmerende werking van kamille ondersteunt.
  • Goed voor de spijsvertering: Ook bij darmklachten werkt kamille kalmerend. Als je eten moeilijk verteert, je buikpijn hebt of misselijk bent kan je kamille proberen. Kamille is namelijk goed voor de maag en werkt als carminatief: het zorgt dat overbodige lucht naar buiten gaat om zo een opgeblazen gevoel te bestrijden.
  • Krampstillend: Kamille werkt ook krampstillend, mits je de thee sterk genoeg maakt (tot die bitter wordt, je hebt meerdere theezakjes nodig). Het kan goed helpen bij hoofdpijn, menstruatiekrampen, darmkrampen en spierspanning.
  • Tegen hoofdpijn: Zoals ik al zei werkt kamille goed bij verschillende hoofdpijnen.
  • Wondhelend: Kamillethee is niet alleen goed om te drinken, het heeft ook vele uitwendige toepassingen. Zo genezent huis-, tuin- en keukenwonden sneller als je ze wast met koude kamillethee.
  • Antiseptisch: Behalve wondhelend heeft kamille ook een milde ontsmettende werking, hetgeen de heling van wonden en kleine ontstekingen ook ten goede komt.
  • Bleekt haar: Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het schijnt dat je blonder wordt als je je haar spoelt met kamillethee!
  • Kortom, kamille is een heel geschikt kruid voor veelvoorkomende klachten als angst, spanning en slaapproblemen. In principe is het compleet veilig en geschikt voor iedereen. Echter, heel weinig mensen zijn allergisch voor de planten die we tot de composietenfamilie rekenen (Asteraceae), waar kamille ook toe behoort. Mocht jij bij die unhappy few horen, dan merk je dat aan hooikoortsachtige klachten bij het gebruiken van kamille.

Hoe kom ik aan kamille?

Kamillebloemen bloeien vaak op braakliggende terreinen en in moestuinen. Ze zijn echter lastig te onderscheiden van hun neefjes en nichtjes van de composietenfamilie (asteraceae), en zeker van hun zusje de schijnkamille (Matricaria discoidea). De geneeskrachtige kamille wordt dan vaak ook “Echte Kamille” genoemd, de Latijnse naam is Matricaria recutita (of Matricaria chamomilla of Chamomilla recutita). Zomaar kamille plukken kan dus lastig zijn. Als je in de supermarkt zakjes kamillethee koopt is dit meestal prima. De losse kamillethee is mogelijk nog beter, vooral omdat je dan beter zelf kan doseren en vaak goedkoper uit bent.

Dosering kamille

Als je kamille gebruikt voor het slapengaan, kan je de thee best een uur (of anderhalf) voordat je naar bed gaat zetten. Laat het lang trekken, het liefst twintig minuten (maar als je minder tijd hebt is dat geen ramp). Drink de thee dan gedurende dat uur rustig op. Je zult merken dat je langzaam rustiger en slaperiger wordt en je kan je dan door middel van een rustig avondritueel klaarmaken voor het slapengaan.

Gebruik je kamillethee voor een ander doel? Dan ben je natuurlijk vrij om het op elk gewenst moment van de dag te zetten. Kamille is lekker met andere bloemen, zoals lavendel, roos en vlierbloesem, maar ook met gember, citroen of groene thee (niet als je gaat slapen!).

Voor een wondwas of haarspoeling laat je de thee sterk trekken en afkoelen voor gebruik.

Happy chamomile times!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s