Een moestuinseizoen in vogelvlucht – 2020

Dit jaar hebben mijn buren en ik hard gewerkt om een moestuin op te zetten. Een moestuin hebben heeft me altijd getrokken, het voelde als een project waarin ik samen mocht werken met de natuur om mezelf en mijn vriend van voldoende verse groente te voorzien. En eerlijk is eerlijk, met iemand die zo onervaren is als ik lukt dat niet. Gelukkig maar, want daardoor is er de komende jaren nog veel te leren. En daar zie ik ontzettend naar uit! De tuin heeft me namelijk dieper geraakt dan ik verwacht had. Van een moetje veranderde het in een manier om zin te geven aan mijn leven, zeker in de coronatijd. Dat kwam niet alleen doordat ik mijn tijd nuttig besteedde, maar ook doordat ik meer verwondering en respect ben gaan voelen voor de processen van de natuur en alle factoren die daarin een rol spelen. Het voelt, en misschien klinkt dat wat zweverig, alsof ik meer verbonden ben met de aarde. Het is veel primitiever dan het werk wat ik doe, en dat is ook waarom ik ervan hou. Het gebeurt in de buitenlucht – weer of geen weer – het vereist lichaamsbeweging, goed kijken en goed voelen. Observeren is een belangrijk aspect van tuinieren vond ik uit. Het gaat niet alleen om onkruid wieden, water geven en gras maaien. Het gaat om kijken hoe een plant zich voelt en daar naar handelen. Het is iets uitproberen en vervolgens kijken welk effect het heeft. En het vereist een ouderwetse portie geduld. Je leeft mee met de seizoenen en cycli van het leven: plannen, zaaien, koesteren, oogsten, loslaten. Al die dingen zijn therapeutisch te noemen en zo verbindt het zich toch weer met mijn werk.

Hieronder zal ik wat foto’s laten zien van hoe het proces verlopen is. Willen jullie een diepgaander artikel lezen over de moestuin, laat het me dan weten via de reacties of via fulltimerabbit@gmail.com.

Kruidentuin

Je ziet basilicum, tijm, salie, koriander, munt, kruizemunt, chocolademunt, bieslook, rozemarijn, citroenverbena, kerriekruid, honingverbena, onsterfelijkheidskruid. Niet op de foto staan: dragon, knoflookbieslook en ananasmunt. Ik ben gek op kruiden in de tuin! Het bespaart een hoop geld (en afval) om kruiden zelf te hebben. Bovendien zijn kruiden heel goed voor je gezondheid en veel ervan zijn ook medicinaal. Sommige zijn winterhard, zoals tijm, salie, kerriekruid en rozemarijn. Anderen, zoals munt, basilicum, dragon en koriander, willen liever in een kas staan en overlijden als ze het te koud krijgen.

Bloemen

Bloemen spelen een verschrikkelijk belangrijke rol in de moestuin die doorveel mensen onderschat wordt. Behalve dat het van de moestuin een heerlijke plek maakt om te zijn, die niet louter functioneel is, zoals veel mensen denken, trekt het ook een enorme diversiteit aan fauna aan, te beginnen bij insecten als bijen en vlinders (dit kunnen kruiden trouwens ook doen). Bovendien beschermen bloemen vaak tegen plagen. Doordat ze een enorme aantrekkingskracht op insecten hebben, trekken ze ook veel vogels aan, die de insecten eten. Zo geniet je niet alleen van de kleur en geur van je bloemen, maar ook van de wilde dieren die zich door je tuin aangetrokken zullen voelen. Hierdoor zal je veel meer tijd in je tuin willen besteden, een win-win dus. Ik heb hieronder een collage van violen, goudsbloemen, Afrikaantjes, geraniums, Suzanne met de mooie ogen, wilde klaprozen, wilde margrieten en kamille, siererwten en nog veel meer. En dit was nog niet eens alles! Kies zoveel mogelijk inheemse bloemen (aangezien die het beste zijn voor de insecten) en bloemen die bevorderlijk zijn voor je moestuin (of eetbaar!), zoals de Oost-Indische kers, de goudsbloem, kamille en korenbloemen.

Tomatenkas

Hieronder zie je onze trots van dit jaar: onze zelfgebouwde kas. Mijn vriend is me-ga-handig en daar ben ik enorm blij om. Dit was mijn eerste klusproject en ik ben als een kind zo trots. Dit jaar hebben we tomaatjes, paprika, pepers en basilicum in de kas gekweekt, wat het geweldig deed. Ook de zaailingen waren blij met de extra warmte die de kas bood. Helaas kregen de tomaten tegen de eind van het seizoen een schimmel, waardoor de tomaten gingen rotten voordat ze rijp waren. Niets aan te doen.

Peulvruchten

We zaaiden dit jaar tuinbonen, peultjes en rode bonen. En oh, wat ben ik trots. De peulvruchten hebben het megagoed gedaan en de peultjes bleven maar komen. Hoe meer we plukten, hoe meer er groeiden. En als je dan de peulen van je tuinboon openmaakt en er zitten prachtige grote bonen is… dat is onbeschrijfelijk. De rode bonen plantten we pas laat in het seizoen, maar we hadden daar in november (!) nog oogst van. Echte aanraders dus. Eén nadeel: in een peul zitten maar weinig bonen.

Kolen, knollen en wortels

We hebben dit jaar pastinaken, wortels, bieten, rode kool, bloemkool, Siberische snijkool en aardappels verbouwd. Dit zijn zulke dankbare groenten om te verbouwen! Als ze eenmaal wat in omvang zijn gestegen kan je praktisch verwaarlozen en toch heb je een grandioze, voedzame oogst.

Bladgroenten

Sla en bladgroenten zijn één van de makkelijkste groenten om jaarrond te kweken. Ze wortelen niet diep en groeien snel. Je kan (de buitenste) blaadjes blijven plukken terwijl ze gewoon doorgroeien. Zeker aangezien bladgroen zo duur is in de winkel, vind ik het de moeite waard om verschillende soorten in mijn tuin te kweken. Dit scheelt me veel geld (en plastic verpakkingen) voor het kopen van slamelanges. Ik heb de volgende dingen in mijn tuin gehad dit jaar: spinazie, raapstelen, bloedzuring, rucola, Oost-Indische kers, kropsla, mesclun, rode krulsla en postelein. Op dit moment wacht ik of de boerenkool gaat aanslaan en staan andijvie en veldsla nog op de lijst voor de kas. Ook hadden we het geluk dat we wat wilde bladgroenten konden oogsten, zoals vogelmuur, kleine veldkers, brandnetel en melganzevoet.

Courgette en pompoen

We hadden eigenlijk niet verwacht dat de courgettes en de pompoenen het zo geweldig goed zouden doen. We hebben twee maanden lang courgettes uit de tuin kunnen eten, en dat betekende wekelijks pasta of courgettesoep. Ik had zaden van de muskaatcourgette gekregen van mijn schoonmoeder, en dat vond ik verrassend lekker. Muskaatcourgettes zijn heel zacht en romig, dus daar kan je heerlijke soep van maken. Wat pompoenen betreft zou ik de volgende keer een ander ras nemen. Nu hadden we gewone pompoenen, maar ik zou de volgende keer vooral fles- en hokkaidopompoenen telen, aangezien die het smaakvolst zijn.

Aardappelen

We dachten: laten we gewoon een poging wagen. Wellicht komt er wel een aardappelplantje op. We hadden dit grandioze resultaat nooit verwacht.

Fruit

Ten slotte hebben we ook wat fruit geteeld. Fruitstruiken zijn erg dankbaar aangezien ze elk jaar groeien en meer fruit geven. We hebben zelfs twee kersenbomen aangeschaft dit jaar, maar op die oogst zullen we nog wel even moeten wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s